Despre donare

Donarea de sânge

Prin donarea de sânge se înţelege recoltarea de sânge/componente sanguine de la un donator.
În Romania, donarea de sânge este anonimă, voluntară şi neremunerată.

Drepturile donatorului

 • eliberarea, la cerere, a analizelor medicale efectuate: grupa sanguină, Rh-ul, hemoleucograma, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice (ALT/TGP, glicemie, creatinină/uree, colesterol, fier);
 • eliberarea a 7 bonuri valorice (pentru produse alimentare);
 • eliberarea unei adeverinţe pentru o zi liberă (în ziua donării);
 • eliberarea unei adeverinţe pentru reducerea cu 50% a abonamentului pe mijloacele de transport în comun, în Municipiul Brăila. Pentru persoanele care locuiesc în afara oraşului se vor deconta biletele de transport, dus-întors, de la localitatea de domiciliu la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila.

Traseul donatorului

 • donatorul se prezintă la fişierul unităţii cu actul de identitate şi primeşte chestionarul de autoexcludere. Acest formular se completează cu responsabilitate şi sinceritate (Anexa 1).
 • urmează prezentarea la cabinetul medical unde se evaluează chestionarul donatorului, se verifică (acolo unde este cazul) rezultatele de la donarea anterioară şi se efectuează controlul stării de sănătate, al tensiunii arteriale, pulsului și greutăţii. În urma acestei consultatii, medicul încadrează donatorul într-una din următoarele categorii:

  - admis;
  - îndrumat pentru control la laboratorul predonare şi rechemat pentru evaluare;
  - amânat temporar;
  - respins definitiv;

 • dacă donatorul a fost admis, urmează să se prezinte la camera predonare unde poate servi un ceai în aşteptarea actului medical propriu-zis pentru a fi hidratat suficient (condiţie esenţială pentru ca donarea de sânge să decurgă fără incidente).

 • donarea propriu-zisă are loc în sala de recoltă unde donatorul va întâlni un personal medical specializat. După donare, este important ca donatorul să rămână liniştit câteva minute pentru autoevaluarea stării sale şi pentru ca tensiunea arterială să reintre în parametrii normali.
 • la casieria unităţii donatorului i se eliberează (la cerere) bonurile valorice, adeverinţa pentru ziua liberă şi reducerile pe mijloacele de transport.

Despre siguranţa donării

Donarea de sânge este sigură şi uşoară.
Prin puncţia venoasă, nu se pot contacta boli transmisibile prin sânge deoarece materialele sanitare sunt de unică folosinţă.
Senzatia de oboseală sau leşin sunt foarte rar întâlnite şi apar din cauza nehidratării suficiente sau prezentării la donare nemâncat.
În fond, donează numai oamenii sănătoşi şi puteți dona doar dacă starea de sănătate vă permite şi dacă vă simţiţi bine.
Rezultatele testelor de laborator  rămân confidentiale.
Pentru ca, în urma donării, să beneficiați de o experiență plăcută, sunteţi rugaţi insistent să rămâneţi câteva minute, după donare, pe canapeaua de recoltă.
Pentru același lucru este necesar ca, înainte de a pleca de acasă, în dimineața donării, să vă hidrataţi suficient, să consumaţi alimente sărace în grăsimi, iar după donare,  să evitaţi exerciţiile grele în următoarele 5 ore şi să evitaţi să conduceți maşina, în afara orașului, în ziua respectivă. (Anexa 2).

Calitatea sângelui

Asigurarea calităţii sângelui ce urmează a se expedia spitalelor - pentru transfuzie pacienţilor aflaţi în suferinţă - se face printr-un proces complex ce presupune testări riguroase în laboratoarele noastre, procesare atentă, etichetare, stocare, cu trimiterea spre distrugere controlată a tuturor pungilor ce nu corespund standardelor de calitate impuse de legislaţia în vigoare.

Compatibilităţi

Conform legislaţiei actuale sângele se transfuzează izo-grup, izo-Rh.
Cu alte cuvinte, orice grupă de sânge este la fel de bună atâta timp cât există şi donatori şi primitori aparţinând celor patru grupe : O, A, B, AB.
Nu există sânge mai bun şi mai puţin bun.
Atunci când se prezintă la donare un aparţinător pentru o rudă, un coleg, un  prieten şi nu are grupa primitorului nu trebuie să se descurajeze.
Sângele lui va merge la o altă persoană ce are grupa sa, iar de la un  donator necunoscut i se va trimite cunoştinţei sale, pentru transfuzie, grupa corespunzătoare.
Trebuie ştiut că incompatibilitatea dintre sângele donatorului şi cel al primitorului duce la apariţia şocului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, vărsături, febră, frisoane, rărirea bătăilor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinarii).
Deseori, acest accident transfuzional se poate solda cu moartea primitorului.
Aceasta înseamnă că pregătirea, profesionalismul şi atenţia tuturor persoanelor implicate în actul donării şi transfuzării sângelui trebuie să fie de nivel foarte înalt.